Приветствую Вас Гость
Суббота
18.05.2024
23:08

Мой сайт

Меню сайта
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Июль 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 0
Мини-чат
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Главная » 2014 » Июль » 28 » Кори за тиквеник. Баница с тиква (тиквеник) с готови кори
    04:19

    Кори за тиквеник. Баница с тиква (тиквеник) с готови кори





    Ето че Бъдни вечер и Коледа дойдоха! За много от нашите деца това е пвълнуващо посрещане на този светъл християнски празник! Тази баница е лесна за приготвяне, но много вкусна и традиционно меню от 7 основни ястия за святата нощ. Също така не забравяйте да украсите с усмивка вашата трапеза, за да бъде празника за сътрапезниците ви вълшебен. На Бъдни вечер традицията повелява да се опита от всички ястия, да не се става от масата преди всички да са завършили вечерята си и да не се прибира след това, за да остане за Богородица. Разбира се, най-приятната за децата традиция е, да се събере цялото семейство около празнична трапеза и да се разчупи питката с паричка.

    Необходими продукти:

    • 1 кг настъргана тиква;
    • 500 гр фини точени кори;
    • 200 гр орехови ядки (смлени или нарязани);
    • 300 гр захар;
    • 250 мл растителна мазнина (олио);
    • 1-2 ч.л. смляна канела;
    • 1 пак.ванилия.


    Начин на приготвяне:

    В тенджерка с незалепващо покритие в малко мазнина, задушете настърганата на едро ренде тиква до омекване.

    Охладете я и прибавете към нея канелата, ванилията, ядките и захарта, разбъркайте. Опитвайте и ако не ви достига нещо на вкуса, добавете го и разбъркайте.

    Намажете с растителна мазнина тавата и поръсете лекичко с брашно, за да предотвратите залепване.


    Разстелете всяка кора поотделно (една по една) върху влажна памучна кърпа. Намажете с растителна мазнина всяка кора и разпределете равномерно около 1 суп.лъж. от плънката. Внимателно повдигате единия край по дължина на кората и започвате да я завивате, повдигайки внимателно кърпата напред. След сато се получи навит фитил, внимателно го повдигаме и поставяме в тавата. Ако започнете от края – подреждате по ръба на тавата. Аз предпочитам да завивам първо в средата и първата напълнена кора я свивам на спирала, около която започвам да добавям по същия начин всяка следваща със застъпване, докато свършат продуктите - плънката или корите.


    При мене обикновено все не достига плънката и се налага да правя допълнително. Обичам да има много тиква и канела, да е сочен и мек тиквеника. Когато успея точно да разпределя плънката към броя на корите и хубаво го навия се получава спирала с равномерна дебелина, изпълваща цялата тава. Поливаме с тънка струйка мазнина цялата баница и напръскваме обилно с топла (не гореща) вода. Оставяме на топло място, няколко минути всичко да попие, докато чакаме да загрее фурната. Лекичко разклащаме хоризонтално тавата, за да се наместят хубаво корите и плънката и слагаме баницата да се пече в загрятата фурна.


    Печете до златисто в предварително загрята до 180 градуса фурна - 25-30 минути. Напръскайте баницата с 1 суп.лъж. вода и покрийте, за да почине, като така ще омекват и твърдите корички отгоре.

    Охладете тиквеника и по желание поръсете с малко пудра захар.



    Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.



    Источник: ilinayorkulinarni.blogspot.com
    Просмотров: 253 | Добавил: nownstable | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0